3 recomandări pentru o seară de duminică, iarna

Astăzi nu avem postarea obișnuită despre un muzician, ci o temă 3 în 1. Ce poți face într-o seară friguroasă de iarnă? Să asculți muzică. Sau să privești un film. Sau să citești o carte.

Dacă aveți chef de muzică, ascultați coloana sonoră a filmului In the mood for love, al regizorului Wong Kar-Wai. Este un mozaic fabulos de piese tradiționale chinezești, cîntate de artiști legendari, cu piese care au marcat o epocă, precum Quizas, quizas, quizas, a lui Nat King Cole. Tema muzicală principală – împrumutată dintr-un film japonez – este absolut tulburătoare. Orice alte cuvinte sînt inutile, cel mai bine este să o ascultați direct aici:

 

Filmul este, la rîndul său, de un erotism tulburător, care transpare din imaginile în slow motion, din coloana sonoră, din gesturile mărunte și complet neerotice, în sine, ale protagoniștilor. De altfel, chiar titlul original în chineză este o metaforă, Anii înfloririi, adică anii tinereții, frumuseții și iubirii.

În fine, fără aparentă legătură cu recomandarea de mai sus, ajungem și la cartea pe care v-o recomandăm spre lectură: Războiul mondial al fumătorilor, al lui Marin Mălaicu-Hondrari. Ce legătură au? vine firesc întrebarea. Să zicem doar atît: atmosfera din cartea lui Mălaicu-Hondrari seamănă mult cu atmosfera din filmul lui Wong Kar-Wai. Iar fumatul din romanul lui Mălaicu Hondrari poate fi înlocuit cu orice altceva. Un fragment care vă va convinge, poate, să cumpărați și să citiți cartea, găsiți aici.

turneu-hondrari-465x390

 

 

Leave a Comment