Tipare de comportament care ne influențează sănătatea

Se iau 156 de cupluri și se studiază timp de 20 de ani. Se observă că modul în care soții se ceartă sau se contrazic sau nu se pun de acord – alegeți voi exprimarea care vă place – influențează direct afecțiunile pe care le dezvoltă de-a lungul vieții. Este concluzia la care a ajuns o cercetare realizată de Claudia Haase, cercetător și profesor asistent în învățământul universitar.

Studiul aplecat de la o premisă universal acceptată, că există o legătură între stres și emoțiile negative pe de o parte și problemele de sănătate pe de altă parte. Ce aduce în plus este confirmarea faptului că un anumit tip de comportament sau reacție emoțională duce la un anumit tip de problemă de sănătate.

Să luăm două exemple:

  • Există o legătură clară între crizele de nervi prin care oamenii își exprimă furia și problemele cardiace
  • În același timp, retragerea emoțională duce la probleme de tipul dureri de spate sau gât înțelepenit.

Studiul a fost făcut având ca subiecți cupluri heterosexuale căsătorite, jumătate cu vârste între 40-50 de ani și jumătate cu vârste între 60-70 de ani.

O dată la cinci ani, cuplurile erau invitate la laborator, unde erau filmate în timp ce discutau despre subiecte de bucurie sau de dezacord. Experți în comportament evaluau apoi interacțiunea – expresiile faciale, limbajul corpului, tonul vocii. În plus, soții completau niște chestionare detaliate despre problemele de sănătate.

Datele au fost corelate între timp pe o perioadă de 20 de ani, iar concluziile arată o asociere clară între comportament și problemele de sănătate, mai evidentă în cazul bărbaților decât al femeilor.

În cuvinte simple, persoanele colerice, foarte nervoase, impulsive au avut cel puțin un simptom de boală cardiovasculară de-a lungul celor 20 de ani. La cei mai calmi, procentul este mult mai mic. La fel, aproape jumătate dintre soții din categoria celor incapabili să comunice emoţional au avut dureri de spate, tensiuni musculare, gât înțepenit, față de sub un sfert dintre cei mai deschiși.

În concluzie, când vă vărsați nervii pe cei din jur sigur că îi faceți să se simtă rău, dar în primul rând vă faceți rău vouă.

Studiul poate fi găsit aici:

http://psycnet.apa.org/index.cfm?fa=buy.optionToBuy&uid=2016-25492-001

Haase, C. M., Holley, S., Bloch, L., Verstaen, A., & Levenson, R. W. (in press). Interpersonal emotional behaviors and physical health: A 20-year longitudinal study of long-term married couples. Emotion.

Leave a Comment