Astăzi o iubește, mâine o snopește!

La fiecare 30 de secunde o romanca e tinta violentei fizice


Pentru că tot se apropie Valentinul și Dragobetele și 1 Martie și 8 Martie, iar pe online începe să se vorbească doar despre dragoste, iubire, îndrăgosteală, fluturi în stomac, cât de minunată e ea, cât de mult o iubește, despre sugestii de cadouri și surprize frumoase, m-am gândit că nu ar strica să ne gândim un pic și la reversul medaliei.

Da, azi o iubește, nu mai poate fără ea, e cea mai minunată, e dragostea vieții lui, e perfectă, e jumătatea care îl întregește, viitoarea mamă a copiilor lui, neprețuita. Mâine, sentimentele își mai pierd din intensitate: mda, e oarecum perfectă (!), dar mai are și defecte. O iubește, dar mai moderat, așa, mai domol un pic, că doar el e bărbatul din casă nu clește de rufe. După ceva vreme, începe să își dea seama că ea nu e chiar cum își închipuise, că are (și o) personalitate și că răspunde fix atunci când ar trebui să-și țină gura. Și descoperă că nu privește lumea așa ca el, că nu îi apreciază îndeajuns anturajul, eventual că nu gătește pe placul lui sau că nu face/curat în casă ca o gospodină adevărată.

Și uite așa ajunge la ideea că o corecție nu i-ar strica! Din când în când, ca să își mai bage mințile în cap și să nu se mai creadă buricul pământului. Mai întâi, una verbala – niște „dumnezei” bine plasați fac minuni la propriu, zic unii. De la înjurătură la o palmă după ceafă sau un șut în fund nu e mare distanță, că din străbuni se zice că bătaia e ruptă din Rai. Și dacă nici așa nu-și bagă mințile în cap, o dă afară din casa LUI să se ducă de unde a venit și să zică și mersi că nu a băgat cuțitul în ea, să vadă cine e șeful!

Știu că am exagerat, dar mai știu și că, doar de la începutul acestui an, două femei au fost omorâte de către partenerii lor. Una dintre ele se afla chir sub ordin de protecție! Iar cifrele referitoare la cazurile de violență domestică, date de curând publicității, sunt mai mult decât îngrijorătoare. Aflăm astfel că, la fiecare 30 de secunde, o româncă e ţinta violenţei domestice, adică aproape 1,2 milioane de românce se confruntă cu violența (verbală sau fizică!). Din păcate, discuțiile despre soluționarea acestui fenomen mi se par a fi purtate – deocamdată! – doar la modul declarativ. De ce? Pentru că, pe lângă partea concretă, de modificare a legislației și de sprijin total al autorităților, ar trebui făcute schimbări majore de mentalitate, care nu se pot produce decât în timp, educând generațiile – în condițiile în care 60% din români tolerează comportamentele violente din familie și chiar le consideră justificate.

Ca să revin la partea de protecție și sprijin al autorităților, am citit că, în acest moment, singurul instrument pe care victima îl are în legislația românească este mandatul de restricție. Până la obținerea lui este însă cale lungă, iar cu respectarea lui e o adevărată poveste. Durează aproximativ 72 de ore pentru ca ordinul să fie emis, însă ca acest lucru să fie posibil, femeile au nevoie de probe audio, video, de martori, dar și de un certificat medico-legal. Statisticile mai arată că, deși obținut acest mandat, 20% dintre ordinele de protecţie sunt încălcate de agresori. Judecătorii, se pare, nu cred că e nevoie de schimbarea legii în acest moment. Centre de protecție, care să ofere sprijin pentru femeile abuzate, iar nu prea avem – sau sunt atât de puține și de puțin popularizate încât victimele nu tiu de existența lor.

O inițiativă recentă constă în demersul făcut de 88 de organizații, grupuri informale, cabinete profesionale – membre în Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței împotriva Femeilor (Rețeaua VIF), care solicită adoptarea de urgență de măsuri de monitorizare a respectării ordinelor de protecție și de armonizare a legislației noastre cu prevederile Convenției de la Istanbul.

Protectie gratuita pentru femeile abuzate

Până atunci, însă, mi se pare bine de știut că, pe lângă poliție, femeile abuzate care dețin un ordin de protecție se mai pot adresa și altcuiva: nesperat, inițiativa vine de la BGS, care asigură gratuit serviciul „Viața fără violență. Pentru a beneficia de monitorizare și intervenție gratuită, victima trebuie să facă dovada abuzului printr-o serie de documente, pe care le găsiți specificate pe pagina din link-ul de mai sus. Tot acolo aflăm că serviciile de monitorizare și intervenție sunt disponibile gratuit pe o perioadă de 12 luni, iar echipamentul de monitorizare este proprietatea BGS și este dat în custodie clientului.

Leave a Comment