Ce este vaginoza bacteriana?

Vaginoza bacteriană este o afecțiune vaginală des întâlnită, cauzată de înmulțirea în exces a bacteriilor saprofite din vagin. Protecția florei normale reprezentată de lactobacili este redusă. Femeile active sexual se confruntă frecvent cu această afecțiune, procentul fiind cuprins între 5 și 36%. Este bine de menționat că aproximativ 50% dintre pacientele cu vaginoză bacteriană sunt asimptomatice.

Risc crescut pentru vaginoză apare și la femeile însărcinate, precum și la cele care au suferit intervenții chirurgicale. Practic, diagnosticul de vaginoză bacteriană este stabilit în momentul în care este identificat un număr redus de lactobacili Dorderlein, când există  un număr mare de bacterii (cele mai multe gram negative), nu apare inflamație (fără roșeață), iar secrețiile vaginale sunt abundente, de culoare alb–cenușiu, cu miros respingător caracteristic de pește stricat.

Vaginoza bacteriană nu este o boală cu transmitere sexuală, deși contactele sexuale frecvente, neprotejate și cu mai mulți parteneri pot duce la perturbarea echilibrului ecosistemului vaginal și, astfel, la apariția vaginozei bacteriene. Netratată corespunzător, vaginoza bacteriană recidivează frecvent și predispune la contactarea altor infecții, apoi la apariția complicațiilor, de obicei mult mai grave.

 

Descarca de aici gratuit un e-book în care vei putea citi pe larg despre vaginoza bacteriană și ce poți face pentru a o trata simplu și rapid!

Leave a Comment