Învățăm fetele că ar trebui sa aibă ambiție – dar nu prea multă, să aibă succes – dar nu prea mult!

Printre personalitățile care au colaborat pentru organizarea Forumului de la Stockholm privind egalitatea de gen – conferința desfășurată în perioada 16–17 aprilie cu scopul de a contribui la egalitatea de gen la nivel global prin intermediul dialogului, parteneriatului și schimbului de bune practici, s-a numărat și scriitoarea nigeriană Chimamanda Ngozi Adichie.

Născută în 1977, doamna Adichie se numără printre cei mai importanți scriitori africani ai generației sale. Opera sa a fost tradusă în 30 de limbi și a apărut în numeroase publicații, printre care The New Yorker, Granta, The O. Henry Prize Stories, The Financial Times și Zoetrope: All-Story. Este autoarea romanelor Hibiscus purpuriu (câștigător al Premiului Scriitorilor Commonwealth 2005), Jumătate de soare galben (câștigător al premiului Orange 2007) și Americanah (2013) – care a primit The National Book Critics Circle Award în 2013 și a fost declarată Best Book of the Year de către The New York Times, Washington Post, Chicago Tribune și Entertainment Weekly.

Printre reușitele sale literare se numără și colecția de povestiri “The Thing around Your Neck”, precum și o serie de lucrări non-ficțiune, cum ar fi colecția de eseuri “We All Should Be Feminists” (bazat pe discursul rostit în cadrul TED din 2012), “Dear Ijeawele or a Feminist Manifesto in Fifteen Suggestions” (2017). În 2008 a primit o bursă MacArthur și în prezent își împarte timpul între Statele Unite și Nigeria, unde conduce un atelier anual de creație.

De asemenea, este invitată să vorbească în întreaga lume – fiind unul dintre cei mai solicitați vorbitori din cadrul conferințelor globale TED organizate pentru a răspândi “ideile care merită promovate”. Discursul său, intitulat “Pericolul unei povești unice” este acum una dintre cele mai vizionate conferințe TED Talks din toate timpurile.

Vieţile, culturile noastre sunt formate din multe poveşti care se întrepătrund“. Scriitoarea Chimamanda Adichie povesteşte cum şi-a descoperit adevărata voce culturală – şi ne previne că dacă ascultăm doar o singură poveste despre o altă persoană sau o altă ţară, “ne putem confrunta cu neînţelegeri profunde” – spune în discursul său, pe care vă invităm să îl urmăriți mai jos.

Referitor la egalitatea de gen, pentru care militează susținut în ultimii ani, autoarea spune că “învățăm fetele că ar trebui sa aibă ambiție – dar nu prea multă, să aibă succes – dar nu prea mult, altfel bărbații s-ar putea simți atacați“. În discursul său clasic, “We should all be feminists“, susținut în cadrul TEDxTalk în 2012, care a generat o conversație mondială despre feminism, Adichie ne cere să începem să visăm și să plănuim o lume diferită, mai justă, în care bărbații și femeile sunt mai fericiți și mai sinceri cu sine.
Pasaje din acest discurs au fost folosite de celebra Beyoncé pentru hit-ul anului 2013, “Flawless”.

Leave a Comment