Niște citate despre plăcere și sex

Am răsfoit o carte cu un titlu cît se poate de apetisant, ”Sex, droguri și ciocolată”, a lui Paul Martin, publicată la Nemira, colecția Psihologie, în 2010. Pînă vom scrie, dacă vom scrie, o recenzie, am adunat mai jos cîteva citate din Casanova și alții, folosite de autor în carte.

”Conform memoriilor pe care ni le-a lăsat, aventurierului și desfânatului secolului al XVIII-lea îi plăcea deopotrivă să dăruiască și să obțină plăcere. Rememorând o întâlnire cu una dintre numeroasele sale amante, Casanova scria: Era uimită să descopere cât de receptivă era la atâta plăcere, căci i-am arătat multe lucruri despre care ea credea că sunt basme. I-am făcut lucruri pe care ea credea că nu mi le poate cere și am învățat-o că și cea mai mică dintre constrângeri strică până și cele mai mari dintre plăceri. Când au bătut clopotele de dimineață, își înălța ochii la cer, ca o idolatră, mulțumind Maicii și Fiului pentru că i-au răsplătit atât de bine efortul de a-și declara pasiunea pentru mine.” – cap. 1, pag. 9.

”Activitatea sexuală era considerată în acel moment o sursă legitimă de plăcere și nu un păcat. Erasmus Darwin, bunicul lui Charles Darwin, el însuși un eminent învățat, descria sexul ca fiind cea mai pură fericire în cupa altminteri insipidă a vieții. Sexul se obținea ușor, prin activitate comercială. Nu mai puți de treizeci de mii de prostituate îi îmbiau pe trecători pe străzile Londrei georgiene. Orice amator interesat de afaceri de alcov putea cumpăra publicații ca Harris’s List of Covent Garden Ladies sau The Man of Pleasure’s Kalendar, care prezentau liste cu prostituatele locale și detaliau specialitățile lor erotice.” – cap. 1, pag. 17.

”Herodot, care și-a scris Istoria în secolul al V-lea î. Hr., a consemnat următoarele observații asupra practicilor sexuale ale triburilor din bazinul estic al Mediteranei: Când un bărbat nasamonian se căsătorește, obiceiul cere ca în noaptea nunții mireasa să facă sex cu toți oaspeții, unul după altul; fiecare bărbat cu care ea face sex îi oferă un dar adus de el de acasă. (…) Femeile gindane poartă la picior numeroase brățări din piele, se spune că ele își pun o astfel de brățară pentru fiecare bărbat cu care au făcut sex. Femeia cu cele mai multe brățări este considerată cea mai merituoasă, deoarece a fost iubită de cei mai mulți bărbați.” – cap. 3, pag. 36.

Leave a Comment