O carte despre astrologie

Dacă citiți în engleză, vă recomandăm o carte despre stele. Chiar așa este titlul: Astronomie și astrologie în lumea islamică – Astronomy and Astrology in the Islamic World, de Stephen P. Blake.

Noi zicem că e interesantă, dacă nu pentru alt motiv, măcar pentru că povestește despre ce însemna studiul stelelor în perioada de glorie a islamului. Și ne arată că astrologie nu înseamnă horoscopul care poate fi citit azi prin toate ziarele, ci era chiar o știință bazată, printre altele, pe matematică și pe studiul cerului și al planetelor.

Astronomii și astrologii din lumea islamică sunt cei care au venit cu conceptele și teoriile care au dus la abandonarea teoriei ptolemeice, că planeta noastră este în centrul sistemului solar și toate planetele se învârt în jurul ei, în favoarea teoriei heliocentrice a lui Copernic și a descoperirilor lui Kepler din secolele al XVI-lea și al XVII-lea. Algebra, cifrele arabe, trigonometria – vin și ele din estul islamic.

Cartea nu este tehnică deloc, este pur și simplu o poveste despre istoria astronomiei și astrologiei în lumea islamică. O poveste care arată și ce impact au avut aceste două științe asupra indivizilor și instituțiilor în epocă.

Istoria imperiilor otoman sau safavid este plină de povești despre cum împărații calculau momentele potrivite pentru războaie, căsătorii sau alianțe. Iar diferite obiecte rămase de atunci – scuturi purtate în bătălie, bijuterii sau cărți – sunt adesea împodobite cu semne astrologice, semne ale zodiacului.

Și, dacă ne uităm la succesul de azi al horoscopului, putem spune că influența se simte până în zilele noastre, în viața obișnuită a locuitorilor Europei moderne.

https://edinburghuniversitypress.com/book-astronomy-and-astrology-in-the-islamic-world.html

Leave a Comment