Poate fi infidelitatea benefică pentru relaţia de cuplu?

Conform convingerilor generale, infidelitatea induce, într-un cuplu, sentimentul de trădare şi de abandon care, la rândul său, se poate concretiza într-o separare a perechii sau poate duce chiar la divorţ. Psihologul și psihoterapeutul de cuplu de renume internațional, Esther Perel crede însă că infidelitatea poate fi un factor care poate întări relaţia de cuplu. Considerată drept unul dintre experții relaționali ai zilelor noastre, aceasta este de părere că, într-o anumită măsură, infidelitatea poate fi benefică – în sensul că poate reprezenta primul pas către un bilanţ real al relaţiei de cuplu.

În acest mod, perechile sunt nevoite să se ocupe, concret, de problemele care au dus la această situaţie – iar, în momentul în care se ajunge la discuţii echilibrate şi constructive, creşte şi şansa ca relaţia să devină mai puternică, mai sinceră şi mai profundă decât înainte. „Nu este corect să împingem oamenii să divorţeze şi să creadă că divorţul este întotdeauna soluţia cea mai bună“, spune Perel, care este de părere că infidelitatea este atât de traumatică deoarece ne ameninţă securitatea emoţională. Cu toate acestea, crede ea, o aventură nu înseamnă, întotdeauna, şi sfârșitul unei relații!

Psihoterapeutul spune că adulterul a existat de când s-a inventat căsătoria, iar, de-a lungul istoriei, bărbații au fost liberi să înșele fără urmări grave, beneficiind de o grămadă de „scuze” biologice și evoluționiste care le justificau nevoia de a „hoinări” – prin urmare, dublul standard e la fel de vechi ca însuși adulterul. Perel mai crede că deoarece nu există o definiție universal acceptată a ceea ce înseamnă infidelitatea, estimările privind procentajul celor care înșeală în cuplu variază mult, de la 26 la 75 %. Un lucru e cert: 95% din noi spun că e îngrozitor ca partenerul să mintă în legătură cu o aventură, dar cam tot atâția spun că ar proceda exact la fel dacă ar avea ei o aventură.

În principiu, infidelitatea ar fi traumatizantă deoarece amenință modul în care ne raportăm la noi înşine, la sinele nostru. În condiţiile în care divorţul reprezintă, în zilele noastre, o soluţie pentru a evita infidelitatea, întrebarea care se pune, atunci este „dacă putem divorța, de ce mai avem aventuri”? „Contrar a ceea ce ați putea crede, idilele sunt prea puțin legate de sex și mult mai mult de dorință: dorința de atenție, de a te simți special, de a te simți important. Structura unei aventuri, faptul că nu poți nicicând să ai iubitul, ține dorința vie. Ăsta e un mecanism al dorinței, deoarece ambiguitatea te face să dorești ceea ce nu poți să ai”, notează psihoterapeutul.

Esther Perel spune că ne putem vindeca după o aventură, dacă putem transforma o criză într-o oportunitate. Dacă partenerii vor putea purta discuții profunde, sincere, deschise, așa cum nu au mai avut de mult, vor deschide drumul unui nou tip de adevăr – crede expertul în relaţiile de cuplu.

Leave a Comment