Un fel de revistă Playboy din Egiptul antic – un papirusul egiptean cu scene erotice

Papirusul erotic, numit și Papirusul Erotic din Torino, este un fel de revistă Playboy din lumea antică. Bine, el este de fapt egiptean, cam din anul 1150 î.e.n., și este considerată cea mai erotică operă grafică din Egiptul antic, unii au descris-o chiar pornografică. Este într-o stare destul de proastă, a fost mult deteriorat de-a lungul timpului, dar în ce s-a păstrat se pot vedea niște scene care ne arată că egiptenii antici erau destul de relaxați pe teme sexuale.

În prima treime papirusul are scene cu animale și păsări, abia apoi avem o serie de 12 vignete – în fiecare dintre ele apare un bărbat excitat și în erecție care întreține relații sexuale cu o femeie tânără, goală. Pozițiile sexuale ilustrate sunt variate și foarte… active – una dintre imagini arată o femeie într-o șaretă, în timp ce bărbatul este înfățișat pe jos. În scena centrală apare o femeie întinsă pe un pat, care se întinde să îmbrățișeze un bărbat.

Pentru cine este interesat de amănunte istorice, să mai spunem că papirusul a fost decoperit în sec. al XIX-lea, în Egipt, are o lungime de 2,60 m și o lățime de 25 cm și se consideră că a fost făcut pentru un proprietar din elita egipteană a timpului. Deși a fost descoperit pe la 1820, abia în anii ’70 din secolul trecut au fost făcute publice scenele erotice. Unul dintre egiptologii care a studiat papirusul a fost atât de jenat de temă, că a simțit nevoia să descrie scenele în latină. Asta așa, ca să vedem cât de deschiși suntem când e vorba de sex.

Un scurt documentar – are sub 10 minute – de la History Channel găsiți la link-ul de mai jos:

Leave a Comment