Un fel de reviste despre sex în Japonia medievală

Christiane Amanpour face un documentar – se numește Sex & Love și îl puteți vedea pe Netflix – despre cum se raportează la sex oamenii din diferite culturi. În episodul făcut la Tokyo, arată la un moment dat un fel manuale despre sex din perioada medievală.

În Japonia medievală, în perioada care s-a încheiat odată cu deschiderea țării spre Occident, adică pe la finalul secolului al XIX-lea, abordarea sexului era foarte relaxată. Fiicele de samurai, de exemplu, primeau cînd se căsătoreau un fel de manual cu desene explicite despre relații sexuale dintre soți. Altele erau făcute pentru cupluri, deopotrivă instructive și amuzante. Seria de imagini nu spune o poveste, ci oferă exemple: bărbatul seduce femeia, femeia seduce bărbatul, adolescenți virgini, cupluri de bătrîni, masturbarea și tot așa.

Această formă de artă erotică se numește Shunga – în traducere ”pictură a primăverii”, unde primăvară este termenul folosit pentru sex. Cam toți artiștii făceau acest tip de artă pentru că, desigur, se vindea foarte bine. Timp de mai bine de o sută de ani, poate chiar mai mult, lucrările Shunga au fost tabu și nu au fost expuse. Acum, însă, marile muzee le arată publicului în cadrul diferitelor expoziții temporare sau, iată, în documentare realizate de nume precum Amanpour.

Leave a Comment